”He kohtelivat meitä tavattoman ystävällisesti.” (Apt. t. 28: 2.)

Tämä on kristittyjen ykseyden rukousviikon teema 18.-25.1.  Kristillinen vieraanvaraisuus ei ole vain keskinäistä ystävyyttä, vaan myös rakastavaa kohtaamista niiden kanssa, jotka eivät ole täältä kotoisin, eivät puhu meidän kieltämme eivätkä ja meidän kulttuuriamme.   Se on pieni haaste myös silloin, kun siirrymme tutusta hiippakunnasta toiseen. Lapuan hiippakunta perustettiin 1956 vasta  ja se on hyvin nuori verrattuna Tampereen hiippakuntaan.

Tampereen hiippakunnan historia ulottuu vuoteen 1554. Se on Suomen yhdeksästä luterilaisesta hiippakunnasta suurin. Turun arkkihiippakunnan jälkeen se on toiseksi vanhin. Sen, jolloin Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa jakoi Turun hiippakunnan, kahteen osaan. . Siihen oli kuulunut koko Suomi. Uuden hiippakunnan piispanistuin sijoitettiin Viipuriin ja sen ensimmäinen piispa oli Paavali Juusteeni.

Viipuri joutui isonvihan jälkeen Venäjän haltuun ja ja piispanistuin siirrettiin 1723 Porvooseen. Hiippakunnan nimeksi tuli Porvoon hiippakunta. 1923 perustettiin maamme ruotsinkielisille  oma hiippakunta ja se keskuspaikaksi tuli Porvoo. Kaupungissa  200 vuotta ollut piispanistuin muutettiin Tampereelle  Hiippakunnan nimi vaihtui Tampereen hiippakunnaksi.  Siihen kuuluivat aluksi myös Uudenmaan-läänin seurakunnat, kunnes niistä muodostettiin 1959 Helsingin seurakunta.

Matti Repo on tämän 1923 perustetun hiippakunnan 7. piispa ja toiminut virassaan vuodesta 2008. Hän on sanonut, että seurakunta ei muuta minnekään. Hiippakunta venyttää hieman lievettään, niin että uudet seurakunnat mahtuvat sen rajojen sisälle. Hän saapuu toivottamaan kaikki  parkanolaiset tervetulleiksi piispanmessussa 19.1.2020. Messun jälkeen on mahdollista tutustua uuteen piispaan seurakuntatalolla.

”He kohtelivat meitä tavattoman ystävällisesti.” Tämän mielikuvan me parkanolaiset tahdomme  itsestämme antaa uudelle piispallemme. Meidän ei ole helppoa tutustua uusiin ihmisiin eikä asioihin, mutta tutuiksi tultuamme me olemme uskollisia ja luotettavia ystäviä. Tervetuloa Tampereen hiippakunta ja Matti Repo!

Liisa Myyryläinen

Parkanon seurakunta

Juhlapyhät ja vuodenkierto Joulu - aatosta loppiaiseen Pääsiäinen - ilon ja elämän juhla Helluntai - kirkon syntymäpäivä
Tampereen Hiippakunnan vaakuna