Rauhaa, vain rauhaa

Meiltä kysytään silloin tällöin, teettekö siellä oikeaa lähetystyötä. Mielestämme teemme. Kristinuskossa keskeistä on ihmisten keskinäinen kohtaaminen, sovinto, rinnakkainelo ja anteeksianto – sanalla sanoen: rauha.

Maailmassa on vain vähän paikkoja, joissa kolme monoteistista uskontoa – juutalaisuus, kristinusko ja islam – elävät näyttävästi ja kuuluvasti rintarinnan. Yksi sellainen paikka on Jerusalem. Vuosisadat ovat hioneet pelisääntöjä rinnakkaiselolle, samoin kuin kristillisten kirkkokuntien yhteistoiminnalle.

Suomen Lähetysseuran Lähi-idän alueeseen kuuluu tällä hetkellä Israelin ja Palestiinalaisalueen lisäksi Omanissa ja Syyriassa tehtävä työ. Lähetysseuran työ alueella asettuu rauhan teeman alle. Toimimme sillanrakentajana ihmisten, kansalaisjärjestöjen, uskonnonedustajien ja instituutioiden välillä. Työn kärkemme ovat (uskonto)dialogi sekä lasten ja nuorten parissa tehtävä rauhankasvatustyö ja psykososiaalisen tuen antamisen.

Aluetiedottajana Iinan tehtäviin kuuluu kertoa Lähi-idän työstä. Tärkeä osa Iinan työnkuvaa on myös paikallisen luterilaisen kirkon kouluilla tapahtuva kummilapsityö. Jukka toimii Lähi-idän aluepäällikkönä, ja vastaa alueen työn suunnittelusta sekä seuraa sen toteutumista. Asumme Jerusalemissa Felm-keskuksella, missä ympärillämme on pieni paikallisista ja muista suomalaisista koostuva yhteisö.

Saavuimme Jerusalemiin viime syyskuussa. Olimme toimineet opetusalalla yli 20 vuoden ajan Suomessa. Näistä kaksi vuotta olimme Lähetysseuran työssä Botswanassa vuosituhannen alussa. Aikuiset poikamme ovat lentäneet pois pesästään ja meille tarjoutui hieno mahdollisuus soveltaa hankkimaamme kokemusta uusiin tehtäviin.

Jatkuvuuden täällä tehtävälle lähetystyölle takaa se, että meillä on paikallisia kumppaneita. On upeaa nähdä, miten työ edistyy ja mitä tuloksia saadaan vähitellen aikaan, vaikka toimintaympäristö on monella tavalla vaikea ja monimutkainen. Toivoa luo se, kun tapaamme jatkuvasti ihmisiä, jotka haluavat rakentaa yhteyttä ja löytää rauhanomaisia ratkaisuja konfliktin ja viholliskuvien sijaan.

Rauhaa ja ihmisryhmien keskinäistä ymmärtämistä tarvitaan kaikkialla maailmassa. Niitä tarvitaan myös Suomessa.

Parkanon seurakunta on halunnut tukea työtämme taloudellisesti ja esirukouksin. Näin se – ja kaikki seurakunnan jäsenet – toteuttaa varsinaista lähetystyön tehtävää ja sitoo samalla niin tehdessään yhteen sydämiä paikallisesti ja maailmanlaajuisesti. ”Autuaita ovat rauhantekijät.”

 

Iina Matikainen ja Jukka Hautala

Juhlapyhät ja vuodenkierto Joulu - aatosta loppiaiseen Pääsiäinen - ilon ja elämän juhla Helluntai - kirkon syntymäpäivä
Kirkon alttari, kynttilöitä, risti ja valkoisia kukkia pöydällä. Ikkunasta metsämaisema.