”Väkeä on kuin helluntain epistolassa..”

Suvivirsi kajahti alakoulun kevätkirkossa, lakkinsa juuri päähän painaneet nuoret lauloivat Gaudeamus igiturin ja lähtivät kohti uutta tuntematonta elämän vaihetta.

Koulut ovat päättyneet ja on alkanut kesäloma, mutta yksi koulu on oikeastaan vasta päässyt kunnolla vauhtiin, se koulu on tietenkin rippikoulu.

Terveisiä täältä ensimmäisen rippikoulun leirijaksolta Poikkeusharjusta.

Voisiko olla otollisempaa viikkoa olla leirillä, kun konfirmaatio sijoittuu helluntaille?

Vanhat ihmiset aina sanovat, että ”väkeä on kuin helluntain epistolassa..” Konfirmaatiokirkot taitavat olla niitä suosituimpia messuja meidänkin kirkossamme.

Helluntain evankeliumitekstissä Jeesus puhuu meille rauhoittavia sanoja:

(Joh. 14: 23-29)

Jeesus sanoi opetuslapsilleen:

”Jos joku rakastaa minua, hän noudattaa minun sanaani. Minun Isäni rakastaa häntä, ja me tulemme hänen luokseen ja jäämme asumaan hänen luokseen. Se, joka ei minua rakasta, ei noudata minun sanaani - mutta sana, jonka te kuulette, ei ole minun omani, vaan Isän, joka on minut lähettänyt.

Tämän minä olen puhunut teille nyt, kun vielä olen teidän luonanne. Puolustaja, Pyhä Henki, jonka Isä minun nimessäni lähettää, opettaa teille kaiken ja palauttaa mieleenne kaiken, mitä olen teille puhunut.

Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon. Kuulittehan, mitä sanoin: minä menen pois, mutta tulen taas teidän luoksenne. Jos rakastaisitte minua, te iloitsisitte siitä, että minä menen Isän luo, sillä Isä on minua suurempi. Olen puhunut tästä jo nyt, jotta te uskoisitte, kun se tapahtuu.”

Tämä rippikoulu on paikka, jossa opetellaan myös rauhoittumaan ja antamaan aikaa rauhalle, sellaiselle rauhalle, jota maailma ei pysty tarjoamaan. Täällä tutustutaan kolmiyhteiseen Jumalaan; Isään, Poikaan ja Pyhään Henkeen. Meillä on täällä kysymysboxi, jonne saa kirjoittaa nimettömästi kysymyksiä. Koska onhan rippikoulu myös hyvää aikaa kysellä ja kyseenalaistaakin.

Lopulta matkamme rippikoulun tiellä päättyy sunnuntaina suureen juhlaan, konfirmaatioon. Konfirmaatio on kasteen vahvistamista. Juhannuksena saamme muistaa kuinka Jeesuskin otti vastaan kasteen ja hänen Isänsä Taivaassa sanoi näin:

”Tässä on minun rakas poikani, johon minä olen mieltynyt.” Sanoinkin isosille raamista valmistaessamme, että ehkäpä Jumala sanoo niin jokaiselle meistä kastepäivänä ja miksi ei vielä uudelleen konfirmaatiossa, kun me seurakunnan läsnäollessa kerromme tahtovamme jatkaa tämän uskon tiellä.

Taivaan Isä sanoo meille kastemaljan sekä konfirmaatiossa alttarin äärellä:

”Tässä on minun rakas lapseni, johon minä olen mieltynyt.” Ja niin saamme jatkaa elämäämme Jumalan perheväessä, Pyhän Hengen puolustuksen suojassa, aivan erityinen rauha sydämessämme.

Maiju Penttilä

Juhlapyhät ja vuodenkierto Joulu - aatosta loppiaiseen Pääsiäinen - ilon ja elämän juhla Helluntai - kirkon syntymäpäivä
Poikkeusharjun leirikeskus