Kohotkaa korkeiksi, portit, avartukaa, ikiaikaiset ovet!
Kirkkauden kuningas tulee.
  Kuka on kirkkauden kuningas?
  Hän on Herra, väkevä ja voimallinen.
  Hän on Herra, voiton sankari.
Kohotkaa korkeiksi, portit, avartukaa, ikiaikaiset ovet!
Kirkkauden kuningas tulee.
  Kuka on kirkkauden kuningas?
  Kirkkauden kuningas on Herra Sebaot!

Ps. 24: 7-10

Adventinaika on paaston aikaa

Kirkkovuosi alkaa adventista. Adventin kynttilät kertovat valosta ja vapaudesta , jota odotamme - Jeesuksesta.  Vaikka päivät lyhenevät, valon määrä kasvaa kynttilöissä joulua kohti.  Adventin viesti on Herran tuleminen. Adventin aikaan kuuluu neljä sunnuntaita.  Jokaisella sunnuntailla on oma teemansa. Ensimmäinen adventti ja Hoosianna – huudot tuovat eteemme kuninkaan, joka on vaikea tunnistaa kuninkaaksi. Aasilla ratsastava Jeesus ei näytä siltä, että hän mullistaa maailmanhistorian. Tavallinen kansa tunnistaa hänet, ylistää häntä ja pyytää häneltä apua. Suu puhuu sydämen kyllyydestä. Toisen adventtisunnuntain Jeesus – kuningas on toista maata. Hän saapuu kunnian kuninkaana aikojen lopulla. Johannes Kastaja kehottaa parannukseen kolmantena adventtina ja Herran äiti Maria johdattaa seimen äärelle neljäntenä adventtisunnuntaina.  Messu hiljenee suurista sanoista ja ylistysvirsistä. Joulunodotuksen väri kirkossa ei ole punainen vaan violetti, paastonajan ja kärsimyksen väri. Paaston kautta voi kohdistaa ajatuksiaan kohti joulun sanomaa, kun luopuu jostakin vähäksi aikaa. Joku haluaa luopua makeasta, toinen ehkä makkarasta.  Yksi haluaa löytää päiväänsä enemmän aikaa rukoukselle. Paasto valmistaa ihmisen joulun sanoman ja herkkuja notkuvan joulupöydän ääreen.  Ajatuksen ydin on päästä lähemmäksi Jeesusta – ja harjoitella itsehillintää. Se on vaikeata, ja siksi niin niin hyödyllistä.  Harva onnistuu suitsimaan omia mielitekojaan. Vaikka onnistuukin, se ei pelasta, vaikka autuasta olo kiusauksen voittamisesta tuleekin. vanha totuus on, että ihminen pelastuu yksin uskosta, yksin armosta ja yksin Kristuksen tähden. Hänen, Jumalan ainoan Pojan, syntymistä ihmisen pojaksi saamme adventin aikana odottaa. Odotus antaa jo onnen tunteen.

Parkanon ja seurakunnan ja omasta puolestani toivotan rauhallista joulun odotusta, siunattua joulurauhaa ja kaikkea hyvää uudelle vuodelle!

Liisa Myyryläinen

Parkanon seurakunta

Juhlapyhät ja vuodenkierto Joulu - aatosta loppiaiseen Pääsiäinen - ilon ja elämän juhla Helluntai - kirkon syntymäpäivä
Vanhus ja lapsi käsikädessä