Sinä riität, sinä kelpaat, sinä et ole yksin

Olen saanut elää lapsuuteni ja nuoruuteni pienessä maalaispitäjässä Uuraisilla, metsien ja järvien keskellä. Mummoni oli tärkeä henkilö elämässäni kuolemaansa saakka. Hän asui naapurissa ja toimi aktiivisesti seurakunnassa. Kuljin mielelläni hänen mukanaan oman kylän ompeluseuroissa, jumalanpalveluksissa ja kirkkokuorossa. Seurakunta tuli minulle rakkaaksi ja tärkeäksi jo lapsena.
Nuorena, rippikouluikäisenä, huomasin, että elämä seurakuntalaisena ja kristittynä alkoi tuntua suorittamiselta. Onko hyvän kristityn elämä suorittamista ja johonkin muottiin väkisin runnomista?

Melko nuorena, 17-vuotiaana, lähdin kanttoriksi pikkuiseen Rääkkylän kuntaan Pohjois-Karjalaan. Siellä jatkui aluksi samanlainen suorittaminen. Koin, että piti näyttää seurakuntalaisten silmiin ”mallikristityltä”. Sellainen jatkuvan paineen ja suorittamisen alla eläminen käy pidemmän päälle raskaaksi. Itseään ei pääse pakoon.

Ystävän kutsumana askeleeni johti eräs päivä Joensuun körttikodille. Se on opiskelijoille tarkoitettu asuntola, jossa järjestetään säännöllisesti herännäisseuroja. Olin tullut kotiin. Tunsin siellä oloni heti hyväksi ja hyväksytyksi. Seuroissa minun ei tarvinnut suorittaa mitään. Sai olla sellainen kuin on, eikä minulta odotettu mitään. Muistan ensimmäisistä seuroista siionin virren 112, jossa joka säkeistö loppuu sanoihin: ”Jeesus vaivaiset syntiset korjaa”. Tajusin, että saan olla vaivainen ja syntinen; Jeesus korjaa minutkin. Sen oivaltaminen oli hienoa ja vapauttavaa.

Ensimmäisistä körttiseuroista Joensuun körttikodilla on kulunut jo yli kymmenen vuotta. Sen jälkeen on tapahtunut paljon: olen löytänyt puolison, meillä on yhteinen koti Jalasjärvellä ja saamme toimia sijaisvanhempina lapsille, jotka eivät jostain syystä voi asua biovanhempiensa kanssa. Meidät on otettu Jalasjärvellä hienosti vastaan, osaksi yhteisöä. Olen iloinnut myöskin Parkanossa suuresti yhteisöstä, jossa työni kautta saan palvella. Herännäisyydessä puhutaan joukkoon rakastamisesta. Sen olen saanut konkreettisesti kokea.

Toivon, että Sinäkin olet saanut oivaltaa sen, että meidän ei tarvitse suorittaa, eikä esittää mitään. Jumala on luonut meidät jokaisen omaksi kuvakseen. Kelpaamme Hänelle sellaisina kuin olemme. Unelmani on, että voisimme tulla jumalanpalvelukseen ja seurakunnan tilaisuuksiin ilman mitään suorituspaineita, turvallisin mielin, Jumalan luomina. Herättäjä-Yhdistyksen nuorisotyön slogan kuuluu: Sinä riität, sinä kelpaat, sinä et ole yksin. Siihen kiteytyy kristillisen sanoman ydin.

Sinä riität, sinä kelpaat, sinä et ole yksin.

Samuli Niiles

vt. kanttori

Parkanon seurakunta

Minä annan teille tulevaisuuden ja toivon (Jer.29:11).

Rauha murtautuu esiin pääsiäisenä. Sodan ja epätoivon keskelle puhkeaa ilon, rakkauden ja tulevaisuuden uskon keväinen kukka. Pääsiäinen tulee pelon ja huolten keskelle. Pääsiäisen sanoma kuuluu  kaikille, jotka tuntevat jääneensä vaille toivoa.

Ilosanoma Jumalan rakkaudesta koskettaa tänä pääsiäisenä  kaikkia, jotka ovat sodan jaloissa tai ovat huolissaan tai pelkäävät.  Aikana, jolloin on hyvin vaikeaa uskoa tai toivoa enää mitään. Jumala kantaa silloinkin, kun emme itse koe, tunne tai näe mitään merkkejä uskosta. Jumala toimii salatulla tavalla ja vaikka koemme raskaita tunteita, Jumala on.

Jeesus kärsi ja kuoli meidän puolestamme. Hän tiesi Jumalan tahdon ja alistui siihen, vaikka se merkitsi joutumista vangittavaksi, pilkattavaksi ja ristiinnaulittavaksi. Jumalan Poika kätki kaikkivaltiutensa ja antoi tuomita itsensä kuolemaan rikollisten rinnalla. Golgatan ristillä Jeesus huusi julki epätoivonsa siitä, että Jumala oli hänet hylännyt. Hän kuoli yksin ja häväistynä. Läheiset laskivat hänet hautaan. Kuolema näytti saaneen lopullisen voiton.

Jeesuksen kuolemasta alkoi kuitenkin uusi elämä. Ristinkuoleman tappioon kätkeytyi voitto synnistä, kuolemasta ja pahan vallasta. Kuoleman voittaja vapauttaa meidät myös muista pahan tuhovoimista. Meitä odottaa ylösnousemus ja iankaikkinen elämä.

Taivaaseen astunut Kristus hallitsee kaikkivaltiaan Isänsä oikealla puolella. Emme voi enää nähdä Jeesusta samalla tavalla kuin hänen aikalaisensa, mutta lupauksensa mukaan hän on aina meidän keskellämme. Kristus rukoilee meidän puolestamme. Hän tuntee kipumme ja tuskamme, koska hän on elänyt ihmisen elämän.

Tässä sanomassa on kirkon aarre. Pääsiäisen sanoma synnytti kirkon, antaa sille olemassaolon oikeuden ja tehtävänä. Kirkolla on sanomassaan aarre, joka on tarjolla kaikille. Pääsiäisenä totuus ja ilo murtautuvat esiin.

Rauhan ja oikeudenmukaisuuden Jumala,
me rukoilemme tänään Ukrainan kansan puolesta.
Me rukoilemme rauhaa ja aseiden laskua..
Me rukoilemme heidän puolestaan, joita pelottaa huominen,
anna Rauhan Henkesi laskeutua heidän lähelleen,
anna viisauden ja myötätunnon ohjata heidän päätöksiään.
Me rukoilemme kaikkien sinun vaaran ja pelon ympäröivien lastesi puolesta,
kannattele, turvaa ja suojele heitä. Rakkaan Jeesuksen nimessä. Amen.

puuristi, alttari, raamattu